DANES JE BIL V FRANKFURTU RAZKRIT NOVI BANKOVEC ZA 50 €

05/07/2016

• Novi bankovec za 50 € bo v obtok prišel 4. aprila 2017.
  • Petdesetaki se od vseh eurobankovcev uporabljajo najpogosteje.
  • Novi varnejši bankovci poudarjajo pomen, ki ga Eurosistem pripisuje gotovini.

Evropska centralna banka (ECB) je danes razkrila novi bankovec za 50 €, ki bo v obtok prišel 4. aprila 2017. Uvedba novega bankovca predstavlja najnovejši korak v prizadevanjih za še večjo varnost eurobankovcev. Po bankovcih za 5 €, 10 € in 20 € je bankovec za 50 € četrti apoen iz druge serije eurobankovcev, ki se imenuje serija Evropa.

»Z uvedba novega bankovca za 50 € bo naša valuta še bolj varna,« je dejal Yves Mersch, član Izvršilnega odbora ECB. »Najsodobnejši zaščitni elementi pomagajo varovati naš denar. To je del naših stalnih prizadevanj, da euro ohranimo kot stabilno valuto, ki jo dnevno uporablja 338 milijonov prebivalcev povsod v euroobmočju.« Postopno uvajanje novih eurobankovcev z novimi in izboljšanimi zaščitnimi elementi obenem poudarja pomen, ki ga Eurosistem pripisuje gotovini kot zaupanja vrednemu in učinkovitemu plačilnemu sredstvu.«

Bankovec za 50 € je apoen, ki se najpogosteje uporablja, saj predstavlja 45% vseh eurobankovcev, ki so v obtoku. V obtoku je več bankovcev za 50 € kot bankovcev za 5 €, 10 € in 20 € skupaj. Število bankovcev za 50 € v obtoku je skoraj enako kot skupno število vseh apoenov, ki so bili v obtoku konec leta 2002, ko so eurobankovci in eurokovanci prvič prišli v obtok.

Na novem bankovcu za 50 € je portretno okence – tj. nov in inovativen zaščitni element, ki je bil prvič uporabljen na bankovcu za 20 € iz serije Evropa. Če bankovec pogledate proti svetlobi, se v prosojnem okencu na zgornjem delu holograma pojavi portret Evrope – lik iz grške mitologije –, ki ga je mogoče videti z obeh strani bankovca. Portret Evrope je mogoče videti tudi v vodnem znaku. Na sprednji strani bankovca je »smaragdno zelena številka«, tj. svetleča se številka, ki ob nagibanju naprej in nazaj spreminja barvo iz smaragdno zelene v temno modro, pojavi pa se tudi svetlobni val, ki potuje navzgor in navzdol. S pomočjo teh zaščitnih elementov je mogoče pristnost novega bankovca za 50 € enostavno preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Da bi bile naprave za obdelavo bankovcev in instrumenti za preverjanje pristnosti povsod v euroobmočju pravočasno pripravljeni na novi bankovec za 50 €, je Eurosistem uvedel partnerski program. Pritegnil je več kot 500 panožnih partnerjev iz cele Evrope, ponuja pa široko paleto izobraževalnih orodij in drugih gradiv v zvezi z novim bankovcem. Več kot 50 panožnih partnerjev je 15. junija 2016 podpisalo tudi memorandum o soglasju o prilagoditvi opreme za bankovce na novi bankovec za 50 €, s čimer so izrazili svojo zavezanost temu, da zagotovijo nemoteno uvedbo novega bankovca.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Eva Taylor, tel. +49 69 1344 7162.