EUROSISTEM BO RAZKRIL NOVI BANKOVEC ZA 20 € TER ZAGOTAVLJAL PODPORO PROIZVAJALCEM IN PONUDNIKOM OPREME ZA BANKOVCE

2014-12-19

• Eurosistem bo novi bankovec za 20 € razkril 24. februarja 2015. Vključeval bo izboljšane zaščitne elemente.
  • Eurosistem bo še naprej zagotavljal podporo proizvajalcem in ponudnikom opreme za bankovce pri prilagajanju njihovih naprav in instrumentov za preverjanje pristnosti.

Novi dvajsetak je tretji bankovec iz serije Evropa in se uvaja po petaku in desetaku. ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju – tj. Eurosistem – bodo 24. februarja 2015 razkrile bankovec in napovedale natančen datum izdaje. Serija Evropa se uvaja z namenom, da bi nadalje izboljšali integriteto eurobankovcev ter da bi bili korak pred ponarejevalci.

Eurosistem je sprejel več ukrepov, s katerimi bo zagotavljal podporo proizvajalcem opreme za bankovce ter ponudnikom in lastnikom naprav in instrumentov za preverjanje pristnosti.

• Novi bankovec jim bo na voljo v nacionalnih centralnih bankah euroobmočja veliko prej, preden bo izdan, tako da bodo lahko svoje naprave in instrumente testirali in prilagodili. Po razkritju bo mogoče bankovec za 20 € testirati tudi zunaj centralnih bank.
  • Organizira vrsto dogodkov in prireditev, da bi se pripravili na uvedbo novega bankovca za 20 €. Prvi od teh dogodkov bo Eurosistemov seminar za relevantne organizacije, ki bo potekal 6. februarja 2015 v centralni banki Banca d'Italia v Rimu.
  • Ponuja vrsto komunikacijskih orodij in gradiv, ki jim bodo v pomoč pri pripravah na uvedbo novega bankovca.

»ECB in nacionalne centralne banke euroobmočja se veselijo vnovičnega tesnega sodelovanja s proizvajalci, dobavitelji, upravljavci in lastniki opreme za bankovce. Navsezadnje so ti odgovorni za prilagoditev naprav in instrumentov tako, da bodo pripravljeni sprejemati novi bankovec še pred njegovo izdajo«, je dejal Yves Mersch, član Izvršilnega odbora v Evropski centralni banki.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je William Lelieveldt, tel. +49 69 1344 7316.

Generalni direktorat Stiki z javnostjo in jezikovne storitve

Egidijus Paleckis
E-mail: egidijus.paleckis@ecb.europa.eu