Eurosistem se pripravlja na uvedbo novega bankovca za 50 €

16. 06. 2016

• Novi bankovec za 50 € iz serije Evropa bo javnosti razkrit 5. julija 2016.
  • ECB in partnerji bodo zagotovili, da bodo naprave sposobne sprejemati novi bankovec za 50 €.

Evropska centralna banka (ECB) in nacionalne centralne banke euroobmočja – tj. Eurosistem – bodo novi bankovec za 50 € iz serije Evropa javnosti razkrile 5. julija 2016. Po načrtih bo bankovec v obtok prišel spomladi 2017. Proizvajalci opreme za bankovce, panožna združenja in ECB so podpisali memorandum o soglasju, s katerim so se zavezali, da bodo prodajni avtomati, avtomati za nakup vozovnic in druge naprave, ki sprejemajo bankovce, od datuma uvedbe dalje sposobni sprejemati novi bankovec za 50 €. Hkrati so se zavezali, da bodo svoje stranke, partnerje, zaposlene in druge zainteresirane obveščali o novem bankovcu.

»V Eurosistemu smo se skupaj s panožnimi partnerji začeli zgodaj pripravljati na uvedbo novega petdesetaka, tako da bodo podjetja pripravljena in bodo posamezniki povsod v euroobmočju lahko nemoteno uporabljali nove bankovce že istega dne, ko bodo prišli v obtok,« je dejal Ton Roos, vodja direktorata Bankovci v ECB.

Bankovec za 50 € se med vsemi apoeni eurobankovcev uporablja najpogosteje. V obtoku je več kot 8 milijard bankovcev za 50 €, kar predstavlja približno 45% vseh eurobankovcev.

ECB je s partnerji organizirala seminar za proizvajalce opreme za bankovce in druge, ki je 15. junija 2016 potekal v centralni banki Banco de España v Madridu. Cilj seminarja je bil pomagati partnerjem, da se pripravijo na uvedbo novega bankovca za 50 €, in omogočiti prilagoditev opreme za bankovce.

Od aprila nacionalne centralne banke Eurosistema proizvajalcem opreme za bankovce dajejo možnost, da v prostorih centralnih bank izvajajo teste z novim bankovcem za 50 €. Od julija bodo zainteresiranim proizvajalcem opreme za bankovce in drugim relevantnim tretjim osebam dajale nove petdesetake na posodo za testiranje v lastnih prostorih in na mestih, kjer je nameščena oprema za bankovce. Eurosistem je za vse zainteresirane pripravil tudi široko paleto informacij, med drugim tudi prek partnerskega programa, ki jim bodo v pomoč pri usposabljanju in obveščanju zaposlenih, strank in državljanov euroobmočja o novem bankovcu za 50 € in njegovih zaščitnih elementih.

Memorandum o soglasju o prilagoditvi opreme za bankovce na novi bankovec za 50 € je na voljo tukaj.

Seznam partnerjev, ki so podpisali memorandum o soglasju, je na voljo tukaj.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034.