Skip to content
close
close
 

Novice in dogodki

Jutri v obtok pride novi bankovec za 10 €

Jutri v obtok pride novi bankovec za 10 €

2014-09-22


Jutri v obtok pride novi bankovec za 10 €

  • Bankovec je bolj odporen proti ponarejanju in ga je lahko preveriti.
  • Eurosistem je proizvajalcem in lastnikom naprav in instrumentov za obdelavo bankovcev nudil podporo v pripravah na uvedbo.
  • Z bankovcem se je mogoče hitro seznaniti v spletnem videu »Spoznajte novi bankovec za 10 €«, ki je na voljo v 23 jezikih.

Novi bankovec za 10 € iz serije Evropa bo v denarni obtok prišel 23. septembra 2014. »Pomembno je, da vsakdo, ki uporablja bankovce eura, to lahko še naprej počne s popolnim zaupanjem. Prav zaradi tega uvajamo serijo Evropa,« je poudaril Yves Mersch, član Izvršilnega odbora ECB, pristojen za bankovce.

Enako kot novi petak ima tudi novi desetak več izboljšanih zaščitnih elementov in prenovljeno oblikovno podobo. Tako je v hologramu in vodnem znaku portret Evrope, ki je lik iz grške mitologije. Na bankovcu je tudi »smaragdno zelena številka«, na kateri je ob nagibanju viden svetlobni učinek, ki kot val potuje navzgor in navzdol, barva pa se spreminja iz smaragdno zelene v temno modro. Zahvaljujoč tem in drugim elementom je mogoče novi bankovec za 10 € zelo lahko preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Za lažjo uvedbo in čim večjo prepoznavnost novega bankovca je Eurosistem sprejel številne ukrepe, s katerimi je dodatno podprl proizvajalce in lastnike naprav za obdelavo bankovcev in instrumentov za preverjanje pristnosti. Med drugim je nove bankovce za testiranje zagotovil skoraj devet mesecev pred uvedbo, da je bilo dovolj časa za prilagoditve opreme. Poenostavil je tudi postopke za pošiljanje novih bankovcev, potrebnih za prilagoditve. Poleg tega je v okviru svojega partnerskega programa organiziral seminar o bankovcih, ki je potekal v Bruslju, medtem ko so bile nacionalne centralne banke v neposrednem stiku z vsemi deležniki v svojih državah.

Evropska centralna banka je od nacionalnih centralnih bank euroobmočja dobila zagotovilo, da so storile vse, kar je bilo mogoče razumno pričakovati v njihovi moči, da bi vsaka v svoji državi olajšale prilagoditev naprav za obdelavo bankovcev in instrumentov za preverjanje pristnosti.

»Da bi uvedba potekala čimbolj gladko, pozivam vse, ki imajo v lasti naprave za obdelavo bankovcev, da poskrbijo za to, da bodo te naprave lahko obdelovale nove bankovce,« je dejal Mersch.

Bankovci za 10 € iz prve serije bodo še naprej prihajali v obtok, dokler se ne porabijo zaloge. V obtoku bodo nekaj časa vzporedno z bankovci serije Evropa, nato pa bodo postopno ukinjeni in bodo prenehali veljati kot zakonito plačilno sredstvo. Datum, ko se bo to zgodilo, bo objavljen daleč vnaprej.

Dodatne informacije o novem bankovcu in o tem, kako ga je mogoče preveriti, so v videu »Spoznajte novi bankovec za 10 €«, ki je v 23 jezikih EU objavljen na spletni strani www.novi-eurski-bankovci.eu. To je eden iz vrste z denarjem povezanih videov na tej spletni strani, kjer so na voljo tudi druga izobraževalna gradiva o bankovcih, na primer »Akademija za eurogotovino«.

Kontaktni osebi za novinarska vprašanja sta Elodie Nowodazkij, tel. +49 69 1344 7390, in William Lelieveldt tel. +49 69 1344 7316.


GRADIVA ZA NOVINARJE O SERIJI EVROPA: NOVI BANKOVEC ZA 10 €


Evropska centralna banka
Generalni direktorat Stiki z javnostjo in jezikovne storitve
Kaiserstrasse 29, 60311 Frankfurt na Majni, Nemčija
Tel.: +49 69 1344 7455
E-pošta: info@ecb.europa.eu | Spletna stran: http://www.ecb.europa.eu | Stiki za medije

Razmnoževanje je dovoljeno ob navedbi vira.


close

ACCESS TO MY ACCOUNT


Log in

Forgotten your password?

*Required data


close

Feedback form


Feedback form for the download of materials

Please let us know how you intend to distribute our materials.

A confirmation of the availability of the publications requested will be sent to the name and address indicated in your account. If you would like to send the publications to another address, please indicate this below.

* Required data
** The publications are available free of charge from the ECB as long as stocks last.


close

Feedback form


Feedback form for the download of materials

Please let us know how you intend to distribute our materials.

* Required data


TERMS AND CONDITIONS


LETTER OF INTENT

We wish to use the electronic media and/or print media produced by the European Central Bank (ECB) to inform others. We declare that:
1. Any information or materials received from the ECB will be used for information purposes only.
2. We will not use the “€ OUR MONEY” logo for purposes that could be detrimental to the euro, or for commercial or advertising purposes, and we will adhere to the style guidelines provided in the Partnership Programme.
3. Any electronic materials, pictures, files or documents provided by the ECB will remain its sole property. The ECB will reserve its or third-party copyrights. We will not pass any information or materials received from the ECB to any third party, except for production purposes.
4. Should we use the original master files of materials prepared by the ECB, we will preserve the integrity of the text.
5. We pledge to follow the reproduction rules for euro banknotes and coins as published in the Official Journal of the European Union and available on the ECB’s website at www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/reproduction/html/index.en.html.
6. If we use electronic media online, we will include a link to www.new-euro-banknotes.eu and we will inform the ECB of the material used and where it has been used. We will forward the links.
7. We understand that stocks of ECB materials for distribution are limited. We will inform the ECB of the number of copies distributed, the means of distribution as well as the target groups.
On behalf of the company/institution mentioned above, we declare that we will refrain from using any materials either in printed or electronic form provided by the ECB until our membership of the Partnership Programme has been confirmed.
We will be liable for any damages incurred by the ECB should we not act in accordance with this Letter of Intent. We also understand that the ECB reserves the right to terminate our membership at any time.


DISCLAIMER

This privacy notice is made on behalf of the European Central Bank (ECB) and applies to Havas 360, its sub-contractors and all central banks referred to as data processors below.
When you fill in the form on the website http://www.new-euro-banknotes.eu/, we collect personal information directly from you in order to provide you with information on euro banknotes. Your data will be used only for that purpose. You cannot receive information if you do not complete the form.
We keep information on your activity with us and delete it after three years of inactivity. We are committed to ensuring that your information is secure. In order to prevent unauthorised access or disclosure, we have put in place physical, electronic and managerial procedures to safeguard and secure the information we collect online.
We use this personal information to deal with your request(s), manage your account and offer you other ECB publications.
We disclose this information to our sub-contractor CetSI and on a need-to-know basis to the relevant data processors.

A. Your choices

1) You have the right to see the information that we have about you and to get mistakes corrected by contacting Havas 360;
2) You have the right to delete your account with Havas 360.

B. Important

Your information is protected by European Union law. National data protection laws apply in relation to the technical and organisational security measures to be applied by the data processors mentioned below, unless the data processor is the ECB. Contact details for the European Data Protection Supervisor can be found at http://ec.europa.eu/justice/data-protection/bodies/supervisor/index_en.htm.

C. How to reach us

C.1 Contact data of data controller

Sabine Eismann
European Central Bank
Sonnemannstrasse 20
60314 Frankfurt am Main
Germany
Phone: +49 69 1344 5312
Fax.: +49 69 1344 5775
E-mail: partnershipprogramme@ecb.europa.eu
www.ecb.europa.eu

C.2 Contact data of data processors

C.2.1 General data processors

Laurent Lé
Havas 360
29/30 quai de Dion Bouton
Puteaux Cedex 92817
France
Phone: +33 1 58 47 92 43
Fax: +33 1 58 47 86 00
www.havas360.fr

Jerome Ospitaletche
CetSI
93/105 rue Veuve Lacroix
92000 NANTERRE
Phone: +33 1 41 19 40 50

C.2.2 Data processor for Member States and third countries

See data controller.

D. Final provisions

Data controllers may change this privacy notice from time to time by updating this page. You should check this page occasionally to ensure that you are satisfied with any changes. This privacy notice is effective from 22 November 2013.

you have to accept conditions


close
close

ACCESS TO MY ACCOUNT


Create an account