Od danes v obtoku novi bankovec za 20 €

2015-11-25

• Danes prihaja v obtok novi bankovec za 20 €.
  • Novi bankovec je bolj odporen proti ponarejanju.
  • Eurosistem je pripravil gradiva za lažjo prilagoditev opreme za obdelavo bankovcev na novi bankovec za 20 €.

Danes prihaja v obtok novi bankovec za 20 €, ki je tretji iz serije Evropa. Bankovec ima prenovljen videz in je živahnejših barv ter vključuje nov zaščitni element, tj. »portretno okence« pri vrhu holograma, ki postane prozorno, če ga pogledamo proti svetlobi. V okencu se pokaže portret Evrope, lik iz grške mitologije, ki je viden z obeh strani bankovca. Enak portret je viden tudi v vodnem znaku. Na bankovcu je še smaragdno zelena številka, na kateri se pojavi svetlobni val, ki potuje gor in dol, če bankovec nagibamo – povsem enako kot pri bankovcih za 5 € in 10 € iz serije Evropa.

Dodatne informacije o novem bankovcu in o tem, kako ga je mogoče preveriti, vsebuje video »Spoznajte novi bankovec za 20 €«, ki je v 23 jezikih Evropske unije. Sodi v vrsto z denarjem povezanih videov na naslovu www.novi-eurski-bankovci.eu, kjer so na voljo tudi drugi pripomočki za spoznavanje bankovcev, na primer »Akademija za eurogotovino«.

Bankovci za 20 € iz prve serije bodo ostali zakonito plačilno sredstvo in se bodo še naprej uporabljali vzporedno z novimi bankovci, vendar jih bodo centralne banke postopno umikale iz obtoka.

Eurosistem je podpiral in spodbujal evropska panožna združenja, proizvajalce opreme za obdelavo bankovcev in druge partnerje, naj pravočasno pripravijo in prilagodijo svoje naprave, da bodo lahko poslovali z novim bankovcem. Približno 15% trgovcev na drobno iz euroobmočja uporablja tudi instrumente za preverjanje pristnosti bankovcev.

Danes je tudi dan, ko se odpira spletno tekmovanje »Euro Run«, namenjeno otrokom, starim med 9 in 12 let, ki živijo v euroobmočju. Otroci pri tekmi »tečejo« po domišljijski pokrajini, odgovarjajo na preprosta vprašanja o eurogotovini ter se izogibajo oviram in pastem. Medtem ko napredujejo po sedmih različnih ravneh, zbirajo točke. Najboljših 100 igralcev bo prejelo novi bankovec za 20 € v prosojnem bloku z vgraviranim posvetilom ECB. Tekmovanje bo odprto do 25. februarja 2016.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Eva Taylor, tel. +49 69 1344 7162.