POLLETNO POROČILO O PONAREJANJU EUROBANKOVCEV

V prvi polovici leta 2012 je bilo iz obtoka umaknjenih skupno 251.000 ponarejenih eurobankovcev. To pomeni, da je bilo skupno število ponaredkov, ki so bili iz obtoka umaknjeni od januarja do junija 2012, za 15,2% nižje kot v enakem obdobju lani. Obenem je bilo v prvih šestih mesecih letos iz obtoka umaknjenih za 19,0% manj ponaredkov kot v prejšnjem šestmesečnem obdobju.

Spodnja tabela prikazuje polletni trend v številu zaseženih ponaredkov.

Obdobje

2009/1

2009/2

2010/1

2010/2

2011/1

2011/2

2012/1

Število ponaredkov

413,000

447,000

387,000

364,000

296,000

310,000

251,000

V primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku (v povprečju 14,6 milijarde v prvi polovici leta 2012) ostaja delež ponaredkov zelo majhen.

Kljub temu Eurosistem – Evropska centralna banka (ECB) in 17 nacionalnih centralnih bank euroobmočja – uporabnikom svetuje, naj bodo še naprej pozorni na bankovce, ki jih prejmejo v gotovinskih transakcijah. Pristne bankovce je mogoče brez težav prepoznati s preprostim preizkusom »OTIP-POGLED-NAGIB«, ki je opisan na spletni strani ECB o euru in na spletnih straneh nacionalnih centralnih bank Eurosistema. Če ste v dvomih, je sumljiv bankovec najbolje primerjati z drugim, za katerega veste, da je pristen. Kdor sumi, da je prejel ponarejen bankovec, naj o tem obvesti policijo ali – kjer nacionalna praksa to dopušča – nacionalno centralno banko.

V spodnji tabeli so prikazani odstotni deleži posameznih apoenov v skupnem številu ponarejenih bankovcev, ki so bili iz obtoka umaknjeni v prvi polovici leta 2012.

Apoen

€5

€10

€20

€50

€100

€200

€500

Delež v odstotkih

0.5%

2.5%

42.5%

34.5%

17.0%

2.5%

0.5%

TNajpogosteje ponarejana apoena sta bila še vedno bankovca za 20 € in 50 €. V zadnjih šestih mesecih se je delež ponarejenih bankovcev za 20 € zmanjšal, delež ponarejenih bankovcev za 50 € pa se je rahlo povečal. Ta dva največkrat ponarejena apoena sta v prvi polovici leta 2012 skupaj predstavljala 77,0% vseh ponaredkov. Tretji najpogosteje ponarejani apoen je bil bankovec za 100 €, na katerega je odpadlo 17,0% vseh ponaredkov. Delež ostalih apoenov (5 €, 10 €, 200 € in 500 €) je bil zelo majhen.

Večina ponaredkov (97,5%) je bila v prvi polovici leta 2012 zasežena v državah euroobmočja, samo približno 2,0% pa v državah članicah EU zunaj euroobmočja in 0,5% drugod po svetu.

Eurosistem vlaga veliko napora v to, da bi bila širša javnost dobro obveščena o tem, kako prepoznati ponarejen bankovec, profesionalnim uporabnikom gotovine pa zagotavlja, da naprave za obdelavo in sortiranje bankovcev zanesljivo prepoznajo in umaknejo ponaredke iz obtoka.

Direktorat za stike z javnostjo
Oddelek za tisk in informiranje
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt na Majni
Tel.: 0049 69 1344 7455, Faks: 0049 69 1344 7404