POLLETNO POROČILO O PONAREJANJU EUROBANKOVCEV

V drugi polovici leta 2011 je bilo iz obtoka umaknjenih skupno 310.000 ponarejenih eurobankovcev. To pomeni, da je bilo skupno število ponaredkov, umaknjenih iz obtoka v letu 2011, za 19,3% nižje kot v letu 2010. Obenem je bilo v drugi polovici leta iz obtoka umaknjenih za 4,7% več ponaredkov kot v prejšnjih šestih mesecih.

Spodnja tabela prikazuje polletni trend v številu zaseženih ponaredkov.

Obdobje

2008/2

2009/1

2009/2

2010/1

2010/2

2011/1

2011/2

Število
ponaredkov

354.000

413.000

447.000

387.000

364.000

296.000

310.000

V primerjavi s številom pristnih eurobankovcev v obtoku (v drugi polovici leta 2011 povprečno 14,4 milijarde bankovcev) je delež ponaredkov še vedno zelo majhen.

Kljub temu Eurosistem – Evropska centralna banka (ECB) in 17 nacionalnih centralnih bank euroobmočja – uporabnikom svetuje, naj bodo še naprej pozorni na bankovce, ki jih prejmejo v gotovinskih transakcijah. Pristne bankovce je mogoče brez težav prepoznati s preprostim preizkusom »OTIP-POGLED-NAGIB«, ki je opisan na spletni strani ECB o euru in na spletnih straneh nacionalnih centralnih bank Eurosistema. Če ste v dvomih, je sumljiv bankovec najbolje primerjati z drugim, za katerega veste, da je pristen. Kdor sumi, da je prejel ponarejen bankovec, naj o tem obvesti policijo ali – kjer nacionalna praksa to dopušča – nacionalno centralno banko.

V spodnji tabeli so prikazani odstotni deleži posameznih apoenov v skupnem številu ponarejenih bankovcev, ki so bili iz obtoka umaknjeni v drugi polovici leta 2011.

Apoen

5 €

10 €

20 €

50 €

100 €

200 €

500 €

Delež v odstotkih

0,5%

1,0%

47,5%

32,5%

16,0%

2,0%

0,5%

Najpogosteje ponarejena apoena sta bila še vedno bankovca za 20 € in 50 €. V zadnjih šestih mesecih se je delež ponarejenih bankovcev za 20 € povečal, delež ponarejenih bankovcev za 50 € pa zmanjšal. V drugi polovici leta 2011 sta največkrat ponarejena apoena skupaj predstavljala 80,0% vseh ponaredkov. Tretji najpogosteje ponarejeni apoen je bil bankovec za 100 €, na katerega je odpadlo 16,0% vseh ponaredkov. Delež ostalih apoenov (5 €, 10 €, 200 € in 500 €) je bil zelo majhen.

Večina ponaredkov (97,5%) je bila v drugi polovici leta 2011 zasežena v državah euroobmočja, samo približno 2,0% pa v državah članicah EU zunaj euroobmočja in 0,5% drugod po svetu.

Eurosistem vlaga veliko napora v to, da bi bila širša javnost dobro obveščena o tem, kako prepoznati ponarejen bankovec, profesionalnim uporabnikom gotovine pa zagotavlja, da naprave za obdelavo in sortiranje bankovcev zanesljivo prepoznajo in umaknejo ponaredke iz obtoka.

Direktorat za stike z javnostjo
Oddelek za tisk in informiranje
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt na Majni
Tel.: 0049 69 1344 7455, Faks: 0049 69 1344 7404