RAZSTAVA »NOVI OBRAZ EURA« V BRATISLAVI

23/05/2013

V slovaški centralni banki Národná banka Slovenska sta vodja oddelka ECB za upravljanje z gotovino Harm Metselaar in direktor gotovinskega oddelka slovaške centralne banke Viliam Ostrožlík danes odprla razstavo »Novi obraz eura«. Njen namen je na zanimiv in interaktiven način predstaviti bankovce in kovance eura ter njihove zaščitne elemente. Razstava je namenjena splošni javnosti, predvsem pa srednješolcem in srednješolkam.

Na razstavi je podrobneje predstavljen novi bankovec za 5 € z izboljšanimi zaščitnimi elementi, med katerimi sta najpomembnejša hologram in vodni znak. Ta dva prikazujeta portret Evrope, ki je lik iz grške mitologije, po kateri je nova serija bankovcev dobila ime. Poleg tega razstava vključuje film o uvedbi nove serije ter interaktivne aplikacije in igre o bankovcih in kovancih eura, med njimi igro »Tek za euri«. Prikazane so tudi nacionalne valute pred eurom, zgodovinski razvoj denarja in potek izdelave bankovcev. Razstava obsega tudi več kratkih filmov o bankovcih in kovancih eura ter nekaj zaslonov na dotik s praktični navodili o tem, kako preveriti pristnost bankovca.

Bratislava je zadnje izmed mest, ki so doslej gostila razstavo. Ta je bila letos januarja najprej postavljena v arheološkem muzeju v Frankfurtu na Majni, kjer je predsednik ECB razkril bankovec za 5 € iz serije Evropa.

Razdstava je do 30. junija 2013 odprta vsak dan od ponedeljka do petka od 8.00 do 15.00 v prostorih Národne banke Slovenske v ulici Imricha Karvaša 1 v Bratislavi.

National Bank of Slovakia
Press and Editorial Section
E-mail: press@nbs.sk
Phone: + 421 2 5787 2142
Fax: + 421 2 5787 1106
www.nbs.sk

Reproduction is permitted provided that the source is acknowledged.